Dissémination

Rapport d'activité de la réunion de formation et d'apprentissage en Italie - Caserta

Rapport d'activité de la réunion de formation et d'apprentissage en Roumanie - Baia de Fier

Erasmus'Days 2018

Erasmus Day la Liceul Tehnologic Baia de FierBaia erasmusday

Elevii și profesorii Liceului Tehnologic Baia de Fier, alături de reprezentanți ai comunității locale și partinți ai elevilor, au sărbatorit astăzi Ziua Erasmus. Pentru noi toți, Erasmus+ a însemnat o provocare, o oportunitate, o nouă perspectivă asupra dezvoltării durabile, învățarea unei limbi străine, o mai bună înțelegere a noțiunii de cetățenie europeană, găsirea unei noi pasiuni sau implicarea în activități de voluntariat. Indiferent de traiectoria aleasă de fiecare, Erasmus+ numără multe povești de succes. Astăzi, la Baia de Fier s-a scris o asemenea poveste!

Instituția noastră a fost permanent preocupată pentru asigurarea dimensiunii europene în educație, astfel că interculturalitatea, egalitatea de șanse, educația permanentă sunt câteva din valorile promovate cu scopul de  a-i învata pe tineri cum să traiască intr-o lume a diversității, cum să asimileze în mod critic diferite valori și identități . Acest aspect a devenit o prioritate pentru cadrele didactice de la Liceul Tehnologic Baia de Fier. Astfel, începând cu anul 2009 , unitatea noastra s-a implicat activ in derularea programelor europene. Anul acesta am incheiat cu succes cinci proiecte Erasmus și continuăm implementarea a încă șapte. Nu e deloc ușor, dar ținând cont de experiențele minunate prin care am trecut împreună cu elevii noștri, ne dorim noi și noi provocări. În aceste proiecte am avut parteneri din toată Europa: Franța, Spania, Grecia, Turcia, Italia, Estonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Suedia, Belgia, Germania, Olanda, Republica Cehă.

            Ziua de azi a debutat cu o videoconferință între elevii și profesorii școlii noastre și partenerii unui proiect Erasmus, intitulat: Veni, vidi…bici!

A urmat apoi diseminarea câtorva din produsele realizate în cadrul celor douăsprezece proiecte pe care le-am desfățurat sau le desfățurăm. Sesiunea de referate a fost dedicată informațiilor despre Programul Erasmus, despre olandezul Erasmus- promotorul libertății spirituale. Ziua s-a încheiat cu o activitate minunată a elevilor noștri, cu concursul: ” Cea mai frumoasă fotografie dintr-o mobilitate”.

Erasmus+ a devenit o prioritate și o oportunitate uriașă pentru cadrele didactice din școala noastră și nu numai . Numeroase activități educative, dar și distractive, vizite ale partenerilor de proiect, dar și vizitele noastre la ei , cursuri, concursuri, se numără printre preocupările echipelor de proiect compuse din cadre didactice și elevi care și-au concentrat și își vor concentra eforturile în vederea dezvoltării de competențe cheie și schimb de bune practici . Evident, beneficiile proiectelor sunt disponibile pentru toți cei dornici de învățare, cunoaștere și progres, indiferent de vârstă sau condiție socială, proiectele școlii fiind, la fel ca întotdeauna, și ale comunității locale iar participarea elevilor noștri la activități de anvergură internaționala a sporit încrederea în forțele proprii .

Erasmus+ constituie un exemplu concret de impact pozitiv al integrării europene și de recunoaștere internațională. Mulțumim elevilor, profesorilor din rchipa de proiect: Anca Panduru ( responsabil proiect), Ana Ionascu, doamnelor directori: Cetina Ileana si Turbaceanu Dana, Domnului Primar Turbaceanu Dumitru pentru sprijinul acordat, Domnului Viceprimar Panduru Dan pentru participarea la videoconferința de astăzi.

 

Profesor, Maria Radescu

Liceul Tehnologic Baia de Fier